Fråga:
Smälter isbitar snabbare i vatten eller i luften?
Om du tittar på när isbitar smälter, kan det vara svårt att avgöra om de smälter snabbare i vatten eller luft, men om vattnet och luften har samma temperatur, smälter isen snabbare i ena än i den andra.
Svar:
Kort svar: vatten, förutsatt att luft och vatten har samma temperatur.
Längre svar: Vanligtvis vatten, eftersom molekylerna i flytande vatten är mer tätt packade än molekylerna i luften, vilket gör att mer kontakt med isen och en ökad hastighet av värmeöverföring. Dessutom har vatten en högre värmekapacitet än luft.
Initialt större yta gerstörre issmältning i luft-och issmältning i vatten är den samma, men som isen smälter i luft få ett tunt skikt av smält vatten på is ytan, som resulterar att den absorberar en del av värmen från omgivnings luft och isolerar något den återstående isen.
När du smälter en isbit i en kopp vatten den utsätts för både luft och vatten. Den delen av isbit i vattnet smälter snabbare än is i luften, men eftersom isbit smälter, sjunker det längre ner. Om du stöder isen för att förhindra att isbit från att sjunka, kan du se en del av isen i vattnet skulle smälta snabbare än den delen i luften.
Andra faktorer som spelar in. Om luften blåser över isbit, då den ökade cirkulationen kan tillåta isen smälter snabbare i luft än i vatten. Om luft och vatten har olika temperaturer, kan isen smälter snabbare i mediet med den högre temperaturen.
Fråga:
Vad är smältpunkten för is?
Svar
Smältpunkten för ren is är 0 grader Celsius. Det är 273 grader Kelvin och 32 grader Fahrenheit. Om isen inte är ren då kan smältpunkten variera kraftigt beroende på mängden av föroreningar i isen.
Fråga
Smälter krossad is snabbare än kubis?
Svar
Krossad is smälter snabbare. Krossad is smälter snabbare än tärnat is eftersom krossad is är mindre. Dessutom: krossad is smälter snabbare eftersom den har en större yta som exponeras för luft eller vätska i. Det har också mindre täthet och blir mer beroende av temperaturförändring på grund av det.
Vad händer när is kuben smälter?
Isbitar smälter vanligen när temperaturen är över smältpunkten för vatten. Molekylerna i isbitar absorberar värme och expandera och med tillräckligt med energi, atomerna bryter ner och smältning sker. Det bör noteras att under smältning, inte överskottsvärme inte kan leda till temperaturförändringarna, men brytningen av bindningar.